20 december 2016

Een goude envelop met een brief waarop de tekst staat. Verander van positie. Deze foto wordt gebruikt bij blog over strategie om uit je strijd met eten te komen

De beste strategie om uit je strijd met eten te komen

Je hebt een strategie nodig om uit je strijd met eten te komen. Zonder strategie blijf je, als het op eten aankomt, automatisch hetzelfde denken, voelen en doen (hoe zat je dit ook bent).

Je brein gaat telkens als een kerstboom aan zodra je op de bank aan het lekkers in de kast denkt. In reactie daarop voel je onrust en die blijft (zucht) net zolang aan je trekken totdat je toegeeft. Goed…dan is het maar op ook.

Boos op jezelf worden? Heb je geprobeerd. Maar je kunt jezelf niet dun haten.
Diëten volgen op wilskracht? Ook geprobeerd. Hallo jojo.
Al het lekkers de deur uitgooien? Ook gedaan. Maar de avondwinkel is om de hoek.
Het loslaten en er niet meer mee bezig zijn? Was even fijn, totdat je broek niet meer paste.

De prikkel is gebleven. Soms werd die juist alleen maar sterker.

Het zijn ook niet zulke goede strategieën. Het zijn strategieën van verzet, wilskracht, ontwijken of negeren. Je hebt een betere nodig om uit je automatismen te blijven. Ik geef je mijn beste.

Positioneer je anders.

Ja, je positie maakt het verschil. Het belangrijkste verschil. Zolang jij jezelf blijft bevechten verandert er niet zoveel. Maar als je aan je eigen kant komt staan, creëer je ineens ruimte voor verandering.

In Etenslessen kom je aan je eigen kant staan door als een student, je relatie met eten te onderzoeken. Je wilt slimmer zijn dan je brein en je er niet door laten provoceren.

Als student neem je wat afstand en stel je vragen. Dit werkt nog beter als je medestudenten hebt waarmee je onderzoeksresultaten kunt uitwisselen. Het effect hiervan is niet te onderschatten en drievoudig:

1 Het haalt de schaamte uit je relatie met eten.
Als je in het kader van onderzoek deelt dat je al de hele dag aan de Snicker in je tas denkt, is dat niet zo’n big deal. Zonder schaamte is leren en veranderen gemakkelijker. Je laat het licht naar binnen.

2 Je laat de identiteit van jezelf als die vrouw met dat eetprobleem, gemakkelijker los.
Die identiteit houdt je in dat probleem gevangen en helpt je niet. Het is functioneel om je strijd met eten te erkennen, maar jezelf ermee identificeren werkt belemmerend.

3 Je maakt gebruik van de kracht van een groter geheel. Samen is gemakkelijker. Veel gemakkelijker. Als in: warm bad, vleugels en magie.

Met de dieetindustrie aan de ene kant en de klinische sector aan de andere, vind je Etenslessen in het midden tussen die twee. Precies op de zoete plek waar je vanuit onderzoek een geweldige relatie met eten creëert zonder obsessie of dieet.

XoXo

Marjena

P.S.  Etenslessen is weer open voor inschrijving. Op 16 januari gaat mijn nieuwe groep van start. Check hier de details over het programma.

Beoordeling lezers
[Totaal: 13 Gem: 3.5]

Plaats een reactie