1 mei 2018

Prikbord Etenslessen

Het geschenk van overgewicht

Ik zit aan het bureau voor de balkondeuren van mijn slaapkamer. Het is mijn favoriete weer, motregen bij windstilte. Tegenover mij buigen de takken van de bloesemboom onder het gewicht van de druppels op de bladeren. De zachtroze bloesemblaadjes worden lichter van kleur nu de bloei bijna voorbij is. Als rijstpapieren rokjes hangen ze in trosjes dicht bij elkaar te wachten tot de wind ze in confetti veranderd. Maar vandaag zal dat niet gebeuren en kan ik er nog volop van genieten.

Ik heb het hele weekend in de tuin gewerkt, gemediteerd en heerlijke groentesappen gemaakt. Het voelt als een vakantie. Ik voel me ontspannen en licht. Hier wil ik blijven. Zo wil ik me blijven voelen. Wat ben ik blij dat ik was aangekomen. Een paar maanden geleden schreef ik hierover en gaf ik je de stappen waarmee ik ging afvallen. Dat afvallen is gelukt en bracht me precies waar ik nu ben.

Wat ik onder woorden probeer te brengen is het geschenk van overgewicht.

Dat klinkt tegenstrijdig. Overgewicht daar wil je toch alleen maar vanaf? Ik wel en jij waarschijnlijk ook, maar het brengt ook een geschenk met zich mee. Om af te vallen moet je namelijk op onderzoek uit en jezelf vragen stellen om de oorzaak te achterhalen. Het dwingt je om te kijken naar wat je doet. Hoe komen je keuzes tot stand? Waarom ben je niet waar je wilt zijn en wat heb je nodig om daar te komen?

Deze vragen brachten voor mij een paar patronen aan het licht die ik nu veranderd heb. Ik ben gestopt met koffiedrinken maak meer tijd vrij om boodschappen te doen en heb mijn weerstand tegen koken overwonnen. Dat was iets waar ik al veel te lang last van had. Aan het einde van de dag was mijn brein beslissingsmoe. Al mijn creatieve energie was al in mijn werk gaan zitten en uit vermoeidheid kwam ik niet verder dan een repertoire van gerechten waarvan ik weet dat mijn man en kinderen ze lekker vinden, maar die niet bij de behoeften van mijn eigen lichaam passen. Om voor mezelf nog iets apart te maken, had ik de puf niet. Daar kwam de factor tijdsdruk bij omdat ik s’ avonds vaak lesgeef. De pannen moesten snel op tafel.

Om dit te kunnen doorbreken heb ik goed moeten kijken naar mijn overtuigingen en moeten luisteren naar mijn verlangens. Welke gedachten had ik nodig? Waarom dacht ik dat ik niet zonder koffie kon? Hoe kon ik mijn brein op krachten krijgen? Was die tijddruk onvermijdelijk?

Ik vond antwoorden op al mijn vragen en voel me nu beter dan ooit.

Voor het slapen gaan lig ik met mijn favoriete kookboek in bed, op zoek naar gerechten die me fantastisch lijken en passen bij mijn voorkeuren. Ik mediteer nadat ik mijn werkdag heb afgesloten en mediteer nog een keer voor ik mijn bed instap. Die meditaties prop ik er niet bij, maar heb ik ruimte voor gemaakt. Dit lijken kleine veranderingen maar ze maken een enorm verschil en het was ook niet gemakkelijk om ze door te voeren. Mijn brein is net als dat van jou en wil het liefst op de automatische piloot oud bedrag blijven herhalen. Maar het is me gelukt en voelt nu vanzelfsprekend en fijn.

Zonder dat overgewicht had ik nog steeds met tegenzin gekookt en structureel te weinig tijd ervaren. Twee belangrijke elementen in het leven van alledag. Dat bedoel ik met het geschenk van overgewicht.

Ga op zoek naar de patronen in verband met je overgewicht. Soms is de oorzaak niet complex maar vooral hardnekkig en ingesleten. Zoals altijd help ik je daar graag bij.

 

Banner audio Etenslessen

 

Beoordeling lezers
[Totaal: 18 Gem: 3.9]

Plaats een reactie