16 januari 2018

Sabotage

Soms wil je niets liever dan stoppen met overeten. Je hebt alle tools in handen, je weet hoe ze toepast en toch kom je niet in beweging.

Wat gebeurt hier?

De kans bestaat dat je jezelf onbewust saboteert.

Je hebt bijvoorbeeld een fantasie over je slanke zelf en de droom die je wilt waarmaken zodra je uit je strijd met eten bent. Maar je blijft overeten en komt maar niet aan die droom toe. Bekijk dit eens van een afstand.

Is je droom groot? Intimiderend groot?

Stel dat je vandaag een eerste stap zou zetten om je droom waar te maken, wat voel je dan?

Concentreer je bij deze vraag niet op de droom in haar verwezenlijkte staat (waarbij je al hebt waar je naar verlangt) maar op het realiseren ervan. Je moet het nog voor elkaar krijgen en zet nu een eerste stap. Wat voel je daarbij? Voel je spanning of huivering?

Grote dromen en diepe verlangens voelen dubbel. Aan de ene kant is hun aantrekkingskracht onweerstaanbaar en wil je niets liever dan je fantasie uitleven, maar aan de andere kant intimideren ze ook en roepen angst op zodra ze dichterbij komen.

Kan ik wel aan mijn eigen verwachtingen voldoen?
Gaat me dit wel lukken?
Wie zit er nu op mij te wachten?
Ben ik niet te…
Ik weet niet waar ik moet beginnen
Ik mis de….

Het is allemaal angst en onzekerheid die opspeelt. Het dierlijke deel van je brein ziet je liever geen risico nemen. Dromen over je grote plan of grote liefde? Heerlijk! Maar doen? Liever niet.

Jij wilt wel vooruit. Je wilt een geweldige relatie met eten creëren, afvallen, je beste zelf zijn en met grote, dappere stappen voorwaarts. Voluit leven! Op alles afstappen wat je hart sneller doet kloppen. Maar het dierlijke deel van je brein denkt hier anders over en werpt bezwaren op. Bezwaren waar je van ineenkrimpt en naar de koelkast loopt.

Het is je angst voor het onbekende die een schuilplaats zoekt en deze vindt in overeten.

Het is een botsing tussen jou en je dierlijke zelf.
Als het aan je dierlijke zelf ligt neem je nooit risico, alleen iets te eten.

Om hier aan voorbij te komen wil je het creëren van een fijne relatie met eten loskoppelen van je grote droom. Het is te veel gevraagd om beide ineen te doen. Spreek met jezelf af dat afvallen je tot niets verplicht. Je hoeft niets en mag blijven waar je nu bent. Een verlangen tegelijk. Meer niet. Meen het. Deze afspraak bevrijd je uit de sabotage van je dierlijke zelf.

Het verlangen naar een geweldige relatie met eten komt nu eerst. Daar is al genoeg moed voor nodig. Stoppen met overeten is al een grote stap. Spreek met jezelf af dat je het daarbij laat. De rest komt, of niet. No strings attached.

Je zal zien dat stoppen met overeten je al veranderd. Het maakt je krachtig en onafhankelijk. Je komt in dit proces momenten van ongemak tegen en leert hoe je jezelf daarin opvangt en een zachte plek geeft om te vallen. Het zijn momenten van rauwe emotie waar je niet langer voor wegloopt. Je gaat erdoorheen zonder te vluchten.

Aan de andere kant daarvan ben je niet meer wie je was. Je bent gegroeid. Je voelt het. Je hebt jezelf dieper en beter leren kennen. Je kent je donkere stukken en weet jezelf uit de modder te trekken. Je weet hoe je iets kan vieren van binnenuit, zonder daarbij te eten. Je hebt je palet verrijkt. Alle nuances en uitbundige kleuren van wie jij bent zijn in dit proces door je vingers gegaan. Je kent je eenzaamheid en euforie en kan ze voelen zonder te eten.

Dat is wat van jou een vrouw maakt zonder overeten in haar leven. Die vrouw is klaar voor alles. Voor elk ander verlangen dat ze heeft. Nu ze dat eten heeft overwonnen is die grote droom nog steeds spannend, maar spannend kent ze nu. Ze weet hoe ze daarmee omgaat. Ze weet hoe ze ongemak draagt.

Begin bij dat eten. Haal het uit elkaar. Niet te veel tegelijk. Dat kan je dierlijke zelf niet aan. De rest komt, beloofd. En dan is geen droom te groot voor jouw honger naar meer.

 

Banner audio Etenslessen

Beoordeling lezers
[Totaal: 7 Gem: 4.4]

Een reactie op “Sabotage”

  1. Annelies schreef:

    Lieve Marjen, je slaat de spijker op zijn kop! Dit is waarom ik m’n twijfel mbt elite overboord heb gegooid! Jij snapt het en ik wil nog heel veel meer van je leren! De onderwerpen van les 2 ook… 😍
    100% zeker dat jij mij gaat helpen de antwoorden in mezelf naar boven te krijgen. Ik ga dit voor elkaar krijgen, met jouw hulp! Dankjewel xx


Plaats een reactie