26 juni 2018

Marjena genieten van de zon in haar bikini

Slank zijn zonder obsessie

Wat je ziet is geen kijk mij nou foto. Of misschien ook wel. Ik stond aan een prachtige baai op Ibiza, in de avondzon. In dat licht krijgt alles een gouden gloed en ik vind de foto mooi. Vanwege dat licht en hoe ik geniet, maar vooral omdat ik weet dat de buitenkant die je daar ziet overeenkomt met de binnenkant.

Slank zijn zegt niets over je relatie met eten.

Slank zijn zegt niets over je relatie met eten. Dat weet ik uit eigen ervaring. Je kan slank zijn maar intussen gebukt gaan onder een spanningsveld met eten. Nadat ik mijn overgewicht eindelijk kwijt was, vocht ik nog jaren met eten. Ik hield voortdurend bij wat ik al gegeten had en nog ging eten en raakte gespannen zodra ik niet op mijn eigen manier kon eten. In de basis ontbrak het aan vertrouwen. Onder andere omdat ik onder stress nog steeds naar eten verlangde. Mijn oude gedrag was nog heel dichtbij.

In die jaren was ik soms bang dat het daarbij zou blijven. Bang dat ik altijd iemand zou zijn voor wie eten een ding zou blijven. Het managen van mijn eetprobleem kostte ontzettend veel energie. Dat vond ik nog het ergst. Ik wilde er niet zo mee bezig hoeven zijn, er was nog meer in het leven. Maar achteraf ben ik dankbaar dat ik ook deze kant van de medaille door en door leerde kennen. Ik weet nu precies wat ervoor nodig is, om hiervan los te komen.

Het beste nieuws is dat je niet hoeft te kiezen.

Het kan namelijk echt. Je kan jezelf volledig bevrijden en hoeft niet te kiezen tussen vrij zijn met overgewicht, of slank zijn met een obsessie. Is dat niet het beste nieuws? Hoe groot je gevecht met eten ook is, met jouw liefdevolle hulp is je brein volledig bereid nieuw gedrag aan te leren. Het blijft, tot je een stokoud besje bent, volledig neuro plastisch. Dit betekent dat je nog steeds een relatie met eten kan creëren die kalm voelt, stabiel en betrouwbaar. Je kan afvallen en slank blijven zonder obsessie. Zonder volhouden.

Een relatie die niet als volhouden voelt.

Dat is wat ik zie als ik naar die strandfoto kijk. Ik ben volledig ontspannen en hoef niets vol te houden. Hoe dit werkt leg ik je uit in mijn boek, waar ik op het eiland aan schreef. Afvallen zonder obsessie of dieet is een kunst en een vaardigheid. Ook jij kan deze leren. Ik leg het je stap voor stap uit in mijn boek en schrijf met jou in gedachten.

Beoordeling lezers
[Totaal: 28 Gem: 3.3]

2 reacties op “Slank zijn zonder obsessie”

  1. Annelies schreef:

    Zo benieuwd naar je boek! 😘

  2. Irena schreef:

    Can’ t wait to read your book!


Plaats een reactie