27 september 2016

Vrouw die een yoga pose aanneemt op het strand tijdens een zonsopgang

Eten, bewegen en de rest

Een van de grootste uitdagingen in het creëren van een geweldige relatie met eten is het vervlechten van die relatie met de rest van je leven. Als ik een nieuwe cliënt vraag waarom haar laatste dieet mislukte, dan is het antwoord doorgaans dat er iets gebeurde waardoor ze haar flow verloor.

Er deed zich een situatie voor die haar uit balans bracht. Jij en ik weten allebei wat ze daarmee bedoelt. We kennen dat soort situaties. Het is die ene rotdag waarop alles tegen zat. Dat conflict of die teleurstelling die je niet los kon laten. Voorbeelden genoeg.

Maar dat is het nu juist. Die situaties zullen altijd blijven komen en gaan. Ze horen bij een leven dat voluit wordt geleefd.

En daar schuilt natuurlijk ook de Etensles: je wilt de manier waarop je voor jezelf zorgt kunnen verweven met de rest van je leven. Ongeacht crisis, neerslachtigheid of stress, wil je in staat zijn om jezelf liefdevol te verzorgen. Op een manier die goed voelt en niet als volhouden.

Volhouden is geen model voor de lange termijn

Vanmorgen was ik mijn oefeningen aan het doen op mijn woonkamervloer. Ik genoot van mijn muziek en vooral van de intimiteit van dat kwartier alleen met mijn gedachten.

Elke dag bewegen is voor mij een oefening. Misschien nog wel meer dan de oefening zelf. Er is altijd zoveel waar ik mijn tijd aan wil besteden, dat bewegen al snel aan mijn aandacht ontsnapt. Zeker nu ik dit jaar een boek schrijf.

Ik wil dat het boek er komt, maar niet ten koste van de zorg voor mijn lichaam. Ik wil achteraf niet hoeven zeggen dat ik een hoge prijs heb betaald voor het schrijven van dat boek.

Daarom heb ik goed nagedacht over een ontwerp voor mijn schrijfproces. Precies zoals ik vrouwen in Etenslessen help om na te denken over het ontwerp van hun relatie met eten. Ik heb onderzocht hoe ik het werken aan dat boek kon verweven met alle andere dingen die ik belangrijk vind. Een van de uitkomsten van dat onderzoek is mijn commitment aan een dagelijks kwartier bewegen.

Het voelt geweldig goed. Elke dag opnieuw. Omdat ik weet waar het voor staat.

Ik doe het niet om dun te zijn. Ik doe het deels om gezond te zijn. Maar bovenal doe ik het om de relatie met mijzelf te verstevigen. Om elke dag opnieuw te voelen dat de zorg voor mijzelf op de eerste plaats komt. Het is de springplank van waaruit ik op de eb en vloed van mijn leven beweeg.

Dit sterkt mijn gevoel van zelfvertrouwen enorm. Ik kan je niet genoeg vertellen hoeveel het voor me doet. Jezelf serieus nemen en weigeren om een slachtoffer van je omstandigheden te zijn is zo krachtig. En elke ochtend op mijn oefenmat groeit deze kracht.

Ik heb mijn ontwerp realistisch gemaakt. Haalbaar en doordacht. Ik heb geprobeerd om aan alle mogelijke obstakels te denken en gaandeweg scherp ik mijn ontwerp nu verder aan. Het is een dynamisch ontwerp. Zo cool.

Precies zoals ik dat indertijd met eten heb gedaan en nog steeds doe.

Ik raad het je aan.

Beoordeling lezers
[Totaal: 5 Gem: 4]

Plaats een reactie