5 mei 2013

Atletiekbaan met de nummer 1,2,3

Sporten om je uiterlijk of innerlijk

Vandaag plaatste ik op Facebook een foto van een gespierde vrouw die een tractorband optilt. Ik schreef erboven dat het een geweldig gevoel moet zijn om zo sterk te zijn en zo overtuigd van je kracht. Ik ontving daarop commentaar van iemand die vond dat ik onzin sprak (ik druk het nu netter uit dan hij deed). Omdat zijn taalgebruik niet okay was haalde ik zijn opmerking weg, maar ik wilde als coach wel begrijpen waarom hij zo gestoken reageerde.

Ik probeerde me in hem te verplaatsen en las mijn tekst nog een keer. Ik doe nu de volgende aanname over zijn reactie: Hij vindt mogelijk dat je sterk voelen ondergeschikt is aan er goed uit willen zien. Mooi zijn, daar gaat het om, de rest is geklets, punt. En nu wordt het interessant, want waarom willen we mooi zijn?

Diep in ons DNA ligt de behoefte aan verbondenheid en acceptatie verankerd. Zonder verbondenheid en acceptatie vallen we als gemeenschap uit elkaar en dit is bedreigend voor ons voortbestaan als soort. En dus gaan er als jij mij mooi vindt bij mij positieve bellen rinkelen. Ze geven mij het signaal dat ik geaccepteerd wordt door je en dus veilig ben. We zijn verbonden.

Een fijn gevoel, maar het nadeel ervan is dat niet iedereen mij mooi vindt, (wat?!). Hiervan afhankelijk zijn is dus niet de beste strategie. Hoe meer ik me druk maak over mijn schoonheid in de ogen van anderen hoe kwetsbaarder ik mezelf maak.

Een strategie die meer voldoening geeft is om in de eerste plaats de verbinding met mezelf positief bekrachtigen. Als het op sporten aankomt zoek ik voortdurend naar motieven die beter voelen dan me bezig houden met hoe ik eruit zie in de ogen van een ander. Ik heb ontdekt dat kracht opbouwen en kunnen sprinten me een geweldig gevoel geeft. Het brengt me volledig in het nu.

Al mijn zorgen vallen weg zodra ik al mijn lichaamskracht bundel om te sprinten of te boksen. De lichamelijke prestatie maakt me mentaal weerbaarder. Ik weet waar ik sta met mezelf omdat ik het voel in mijn lijf. De connectie tussen mijn lichaam en geest worden erdoor versterkt en dit voelt goed en geeft vertrouwen.

Voor jou kan dit er heel anders uitzien, misschien voel jij dit als je danst, scoort met een bal, of een berg beklimt. Mijn idee bij de vrouw die de tractorband optilt is dat zij dit gevoel ook kent en dat het de bevestiging over haar uiterlijk ver overstijgt.

Ik voel me aangetrokken tot mensen die een positieve verbinding met zichzelf hebben. Ze stralen, hebben vertrouwen, voelen zich gesteund door zichzelf en voelen zich niet bedreigd door wat een ander van ze vindt. Ze zijn ruimhartig en helpen en delen graag. En dit is het soort aantrekkelijkheid dat leeftijdloos is en altijd werkt. Het levert precies dat gevoel van acceptatie en verbondenheid op waar je naar verlangt.

Beoordeling lezers
[Totaal: 4 Gem: 4.3]