17 november 2015

Mooie vintage herfstachtergrond, bomen met herfstbladeren die naar beneden vallen tegen een achtergrond van blauwe lucht.

Weerstand overwinnen

Ze zei: ‘Maar jij vindt sporten gewoon leuk’.
Dat is niet waar. Ik zit ook heel graag op de bank. Maar ik verwar mijn weerstand om te bewegen niet met een hekel hebben aan sport.

Ik heb nog nooit iemand gesproken die geen last heeft van weerstand om te bewegen. Weerstand overwinnen hoort erbij.

Professionele atleten overwinnen voortdurend weerstand: blessures, vermoeidheid, prestaties die tegenvallen. Er is keer op keer weerstand voor overwonnen. Natuurlijk hebben zij die glanzende medaille die ze drijft en een diepe liefde voor hun sport. Maar dat neemt hun weerstand om te trainen niet weg.

Misschien heb je een druk leven en ben je ’s avonds moe. Dat herken ik. Een mooi leven dat je voluit leeft kost ook veel energie. Daarnaast val je van bewegen ook niet enorm af. Daar hoef je het niet voor te doen.

Maar er gebeurt wel iets anders als je het doet en dit is het goede nieuws: elke keer dat je de weerstand om te bewegen overwint groeit je capaciteit voor ongemak. Je went aan dit gevoel en raakt ermee vertrouwt. Je hoort jezelf zeuren dat je geen zin hebt om te gaan en je wist dat je dit kon verwachten.

Het mooie van deze capaciteit voor ongemak is dat je daar meerdere vruchten van plukt. Het helpt je om te blijven bewegen maar ook om niet te overeten.

Je hoort jezelf zeuren om iets lekkers, dat je vindt dat je dit hebt verdiend. Je voelt het ongemak van je verlangen en wist dat je dit kon verwachten.

Dit gaat niet over wilskracht of over jezelf negeren, maar over het beleven van je eigen gespartel. Van je verlangen naar comfort. De moeite die je voor jezelf doet, elke keer dat je dit overwint, versterkt de band die je met jezelf hebt. Het is een daad van liefde.

Dus laat je dromen niet stelen door de weerstand die je voelt. Verwar het niet met een hekel aan sport.

Beoordeling lezers
[Totaal: 7 Gem: 3.6]

Plaats een reactie