17 januari 2017

Een kom soep van dichtbij gefotografeerd

Het beste voedingsadvies dat ik je kan geven

Ze vraagt aan mij: ‘maar wat eet jij dan voor de lunch? Of is dat een rare vraag?’

Ik vind het helemaal niet raar en begrijp waarom ze hiermee komt. Als je niet tevreden bent over de manier waarop je met eten omgaat zoek je naar een oplossing.

Om je heen vind je die voornamelijk op het gebied van voeding. Van Paleo tot Rawfood, Superfoods en Slow food. Keuze genoeg.

Low carb, slow carb, no carb.

Stofwisseling. Vetverbranding. Hormonen.

Heel leerzaam, maar je bent geen project. Je wilt autonomie in je relatie met eten.

De volgende keer dat je voelt dat je honger hebt, fysieke honger, ga dan uit je hoofd en voel. Voel of je behoefte hebt aan iets warms of kouds. Knapperigs of juist zacht. Hartig of zoet. Scherp of mild.

Onderzoek wat jou lang verzadigd zonder dat het vol of opgeblazen voelt. Wat laat jou spinnen als een poes in de vensterbank? Wat laat je ’s ochtends opstaan met een helder hoofd en zin in de dag?

Jij en je lichaam weten dit beter dan ik, of wie dan ook.

Wacht eerst op een uitnodiging van je lichaam voordat je iets eet en stel jezelf dan al deze vragen. Er gaat een wereld voor je open.

Zelf heb ik gemerkt dat van contrast houd. Citroensap in mijn soep. Rode ui met zacht ei. Mijn voorkeuren veranderen ook met de seizoenen. Ik hou meer van sla in de zomer en meer van soep in de winter. Daar functioneer ik dan ook beter op. Misschien merk jij dat ook. Vraag het aan jou. Zoek het bij jou. Dit is jouw relatie met eten.

Beoordeling lezers
[Totaal: 31 Gem: 3.6]

Plaats een reactie