24 juni 2019

Selfie van Marjena

Schijnhonger

Gisteravond voelde ik dat zeurderige verlangen naar eten zonder honger. Ik lag op mijn bed naar een film te kijken en ineens dreven gedachten aan drop en koekjes mijn bewustzijn in. Het blijft een vervelend gevoel als dit gebeurt. Het dringt zich aan me op en maakt me onrustig. Ik observeerde mijn gedachten: drop…koek…de supermarkt is nog open… wit brood…chocopasta… het avondeten viel tegen…ik wil ik nog iets….

De gedachten waren flarden van verlangen. Ik liet ze komen en gaan.

Ik denk dat het een minuut of tien heeft geduurd, daarna verdween het verlangen en nam de gedachten met zich mee. Ik draaide me op mijn zij en voelde mijn lichaam zwaarder worden. Ineens werd ik moe. Mijn verlangen naar eten had plaats gemaakt voor een verlangen naar slaap.

Herken je dit? Eet je weleens om achteraf te concluderen dat je geen honger had maar gewoon moe was? Dit hongerverschijnsel kan zo tricky zijn, eenmaal in je bed heb je pas door wat er aan de hand was. Ik heb inmiddels geleerd om al mijn vormen van schijnhonger te herkennen en het verlangen dat het met zich meebrengt te verduren. Je kan er namelijk niet aan ontsnappen. Je kan het niet wegduwen.

Vroeger rookte ik, maar toen ik daar lang genoeg mee was gestopt, verdween het verlangen naar een sigaret voorgoed uit mijn bewustzijn. Met eten is dat anders. Ik gebruik eten als brandstof maar soms ook als genotmiddel. Ik eet niet zuiver functioneel. Hierdoor heb ik soms schijnhonger en bewustzijn nodig om daar goed mee om te gaan, iets wat ik er graag voor over heb. Het past in mijn relatie met eten en is geen probleem of gevecht.

Als je niet zuiver functioneel eet of volgens een vast patroon, heb je soms last van schijnhonger. Dit hoeft alleen geen probleem te zijn. Zolang je er niet door gaat eten of een negatief oordeel over hebt, is er niets aan de hand. Je zit het uit en klaar.

Schijnhonger is alleen vele malen sterker als je nog diep in je strijd met eten zit.

Hoe vaker je eten als genotmiddel gebruikt des te sterker en frequenter is je schijnhonger. Zoals het verlangen naar een sigaret ook vele malen sterker is als je nog maar net gestopt bent met roken. Mijn schijnhonger is inmiddels niet meer dan een schim. Het zit er, maar is zwak en laat zich weinig zien.

Als ik het er echt helemaal uit zou willen hebben zou ik elke vorm van genotgebruik van voedsel moeten schrappen uit mijn levensstijl. Ik heb dat in het verleden ooit een vol jaar gedaan en inderdaad, na een maand of drie verdween mijn schijnhonger volledig. Maar ik ontdekte ook dat mijn keuze voor geheelonthouding op angst gebaseerd was, niet op een zuiver verlangen en dat wilde ik niet.

Zoals het nu is heb ik echt mijn sweet spot gevonden.

Mijn levensstijl is een afspiegeling van liefdevolle zorg, vertrouwen in mezelf en vertrouwen in mijn relatie met eten. Het is als een jas die heerlijk zit. Niet te strak en niet te ruim. Precies goed. Ik eet puur en onbewerkt maar een enkele keer ook niet. Door die enkele keer blijft mijn schijnhonger bestaan en komt zoals gisteravond, af en toe voorbij maar stelt weinig voor. Helemaal prima. Ongemak is o.k.

Schijnhonger is vaak het grootste struikelblok in een strijd met eten.

Als het opkomt zoek je snel naar afleiding of je raak je in paniek uit angst om voor de bijl te gaan. Je geeft eraan toe om er maar van af te zijn of als je het niet herkent, omdat je denkt dat je lichaam daadwerkelijk brandstof nodig heeft. Het is allemaal niet de manier en houdt je probleem in stand.

Ik sta in de rij om een drankje te bestellen. Voor me op de balie staat een grote stolp met mooie cakejes. Ik voel er niets bij en krijg ook geen gedachten van verlangen. Zo gaat het op de meeste dagen. Op meer dan genoeg dagen.

Als je bewust leven als een rijkdom ervaart, is schijnhonger geen last maar een ingang naar jezelf en de prachtige, kleurrijke, gelaagdheid van je leven. Je wilt alleen je sweet spot vinden en daar kan ik je bij helpen. Ook jij kan de jas vinden die voor jou heerlijk zit. Lekker strak, heerlijk ruim of net iets daartussenin. Maar net wat je voorkeur heeft en het beste bij je past.

Laten we dit doen. Laten we jouw geweldige relatie met eten creëren.

Marjena

P.S. Bedankt voor al jullie spontane, lieve appjes, emails en hartjes na mijn vorige blog!

Beoordeling lezers
[Totaal: 1 Gem: 4]

Plaats een reactie