13 september 2016

Een silhouet van een vrouw die op het strand loopt met een rubber opblaasband

Vasthouden aan eetregels

Regelmatig komt iemand in de praktijk om aan een traject te beginnen en het eerste wat ze met angst in haar ogen aan mij vraagt is of ik alsjeblieft niet aan haar manier van eten wil komen.

Eten is een strijd, haar gewicht is een strijd, maar binnen die strijd is er voor haar gevoel in ieder geval nog iets dat werkt en dat zijn een paar vaste regels waar ze zich aan houdt.

Of dit nu regels zijn over wat ze niet mag eten of juist wel, wanneer of hoeveel, maakt niet uit. Het gaat om de betekenis die het voor haar heeft. Om de overtuiging die eraan vastkleeft:

Dit is mijn houvast.

Ik laat dit zo. Ik weet dat je iemand die (nog) niet kan zwemmen geen zwemvest af moet pakken. Wat ik wel doe is haar leren zwemmen. Daar leg ik de focus op. Ze doet dan op een gegeven moment vanzelf dat zwemvest af, omdat ze merkt dat ze het niet meer nodig heeft. Het begint haar in de weg te zitten.

Vol verbazing, maar stralend vertelt ze me dan dat ze helemaal niet meer zo bezig is met haar eetregels. Ik wist van tevoren al dat dit zou gebeuren, maar dat maakt me niet minder blij voor haar.

Als jij bepaalde regels voor jezelf hanteert die werken, laat die dan lekker zo, maar realiseer je dit: het is je houvast maar niet je oplossing.

Jouw oplossing zit in het onderzoek dat je doet naar de redenen waarom je overeet (of wil overeten). De regels die je hebt, hangen hiermee samen.

Wees je daar bewust van. Je hanteert deze regels omdat je bang bent dat het anders mis gaat. Dat is je overtuiging.

Een overtuiging is niets anders dan een gedachte die je vaak hebt herhaald en waar je bewijs voor hebt verzameld. Je kunt mij dus heel goed uitleggen waarom je absoluut niet buiten jouw regels kunt.

Maar deze overtuiging is gebaseerd op angst en angst is geen goede basis voor een geweldige relatie met eten en vrijheid van obsessie.

Om zo’n geweldige relatie te creëren, is het belangrijk dat je van je angst afkomt.
Je wilt vertrouwen ontwikkelen in de manier waarop je voor jezelf zorgt. Je wilt dat dit ontspannen en fijn voelt. Je wilt ook ontdekken dat dit heel goed samen gaat met slank zijn. Want dat gaat het. Ook voor jou.

Dus als je merkt dat je erg met je regels bezig bent, help jezelf dan door je focus te verleggen naar het ontwikkelen van vertrouwen in je relatie met eten. Hoe meer je hierin investeert des te eerder heb je die relatie met eten waar je naar verlangt.

Beoordeling lezers
[Totaal: 4 Gem: 4]

Plaats een reactie