15 oktober 2018

Je brein staat op cruise control

Als het niet onze omstandigheden zijn die onze ervaringen kleuren, maar onze gedachten over die omstandigheden, waarom reserveren we dan niet dagelijks tijd om bewust onze gedachten te kiezen?

Sta hier eens bij stil

Als je brein een auto is die op cruise control staat is dat alleen fantastisch als de route die je rijdt ook fantastisch is. Denk daarbij aan alles wat je dagen geweldig maakt. Ik noem een aantal voorbeelden:

Je gaat door een lastige uitdaging op je werk maar het lukt je om niet vanuit stress op zaken te reageren. Je houdt je oog op de bal en blijft optimistisch, opbouwend en resultaatgericht.

Je kind gaat door een lastige fase en het lukt je om hier niet vanuit angst op te reageren, maar bewust te kiezen voor gedachten van vertrouwen. Je haalt het beste in jezelf naar boven en daarmee in je kind. Jullie stappen moedig door de moeilijkheden heen. Intussen zie je het zelfvertrouwen van je kind groeien, omdat jij voorleeft hoe je dat vertrouwen creëert.

Je verlangt naar een relatie en hebt soms last van gevoelens van eenzaamheid, maar je kiest voor gedachten over een toekomst van samenzijn met iemand die helemaal voor je gaat. Je weet jezelf hier zo goed van te overtuigen dat de pijn van je eenzaamheid draaglijk is. Je ziet je single zijn als een fase en investeert intussen liefdevol in de relatie met jezelf.

Je wilt graag van je overgewicht af en verlangt naar een stabiele relatie met eten. Je bent daar nu nog niet, maar helpt je brein steeds opnieuw om gedachten te creëren die jou ervan overtuigen dat je komt waar je wilt zijn. Hierdoor sta je open voor alles wat je hierin te leren hebt en heb je oog voor je progressie. Dit geeft je opnieuw de moed om te blijven leren en zo kom steeds verder.

In deze voorbeelden zijn de omstandigheden niet ideaal, maar je gedachten zijn opbouwend. Hierdoor is je ervaring van die omstandigheden niet negatief en dat maakt je leven geweldig. Daar zit het hem in. Het punt is dat dit meestal niet is hoe het gaat. Je brein staat in het dagelijks leven op cruise control en herhaalt automatisch al je bestaande gedachten. Dus ook de negatieve. Dit doet het omwille van de efficiëntie. Nieuwe gedachten bedenken kost energie. Deze wil je brein liever reserveren voor noodgevallen en negatieve gedachten zijn geen noodgeval, hoeveel last je er ook van hebt.

Je brein is er niet om je gelukkig te maken, het waakt alleen over je voortbestaan

Dit geeft je twee smaken om uit te kiezen; je laat dit gebeuren en leeft reactief of haalt de cruise control eraf en bepaalt zelf de route.

Dat laatste vraagt om dagelijks gedachtenwerk. Nog een taak erbij? Ja, nog een taak erbij. Meer smaken zijn er niet. Maar dit is het allerbeste nieuws: door gedachtenwerk te doen verandert je leven. Waar je nu nog denkt dat je tijd te kort komt, zie je dit door je gedachtenwerk straks anders. Je creëert een nieuwe werkelijkheid voor jezelf. Negatief denken gaat ten koste van je creativiteit. Door dagelijks gedachtenwerk te doen krijg je deze terug. Je gaat oplossingen zien waar je deze eerst niet zag. Bovendien krijg je taken gemakkelijker voor elkaar omdat je gedragen wordt door je zelf gecreëerde optimisme.

Dit is hoe ik het aan mezelf verkoop: ik drink sap voor mijn lichamelijke gezondheid en doe gedachtenwerk voor mijn mentale gezondheid. Zo simpel is het.
Zonder gedachtenwerk zou ik dat sap niet eens maken. Dan zou ik waarschijnlijk denken dat ik daar geen tijd voor heb.

De gedachte ‘ik heb geen tijd om gezond te leven’, voelt misschien als een feit of constatering, maar is het niet. Het is een gedachte en deze is vervangbaar. Denken dat je geen tijd hebt is een keuze. Nu zal je onderbewuste je gedachten altijd ondersteunen. Als je denkt dat je geen tijd hebt, zie je door deze gedachte automatisch overal tijdgebrek. Dit geeft natuurlijk stress. In Etenslessen leer je dit soort ondermijnende gedachten vervangen.

Gedachtenwerk is je ticket naar alles. Mindset is alles. Ga maar na. Op dagen dat je vol optimisme bent krijg je alles veel gemakkelijker voor elkaar. Je ziet overal kansen en mogelijkheden. Dingen die mislukken zie je als een waardevolle les waar je iets uithaalt. Zo kom je waar je wilt zijn. Zo creëer je het leven en lijf van je dromen.

Haal de cruise control eraf

Beoordeling lezers
[Totaal: 11 Gem: 4.5]

Plaats een reactie