24 april 2018

Bladeren aan een boom

Mindfulness op de fiets

Ik fiets over de brug van de Beethovenstraat met een hoofd vol plannen. Het is weekend en prachtig weer. Ik wil tuinieren, een nieuw recept uitproberen en nog even langs de natuurvoedingswinkel. Maar mijn oog valt op de ingang van het Beatrixpark.

Waarom niet even stoppen? Wat houdt me tegen?

Ineens word ik mij bewust van mijn bewustzijn.

Nog een keer: ik word mij bewust van mijn bewustzijn. Ik heb in de gaten hoe mijn linkerhersenhelft het liefst wil dat ik doorfiets. Het wil plannen uitvoeren, taken aftikken en door, door, door. Mijn rechterhersenhelft doet iets heel anders, het neemt alleen maar het hier en nu waar. In dit nu, ziet het aan de overkant van het water prachtige bomen en sappig gras. Daar wil het zijn! Alleen maar zijn. In het moment.

Ik sta voor de keuze. Luister ik naar links of naar rechts?

Ik besluit dat mijn plannen niet urgent of belangrijk zijn en sla over de brug linksaf het park in. Niet ver van de ingang staat een prachtige boom aan het water, een kurkboom. Luchtig, met elegante kleine blaadjes en een dikke robuuste stam. De blaadjes geven net genoeg schaduw voor een beetje verkoeling. Ik stap af, duw mijn fiets door het gras en zet hem tegen de boom. Mijn schoenen en sokken trek ik uit. Heerlijk, gras onder mijn blote voeten! Ik ga liggen en staar naar de takken boven mij. Ze vormen een prachtig hemelbed. De lucht is strakblauw en eindeloos. Ramon is mee en snuffelt kwispelend om mij heen door het gras.

Wat er zoeven op de brug gebeurde, is een perfect voorbeeld van de werking van ons brein. De linkerhelft is gemaakt om te redeneren en alles in een volgorde van de tijd te plaatsen. Hier zit je taalcentrum en ego en het laat je voortdurend weten wat je nog moet doen. Zo praat het graag. Je rechterhersenhelft kent geen taal en leeft alleen maar in het nu. Het is volledig vrij van oordeel.

Omdat ik mij op de brug bewust werd van mijn denken, kon ik herkennen wat er gebeurde. Het was mindfulness op de fiets. Bewustzijn is een van de meest waardevolle technieken van gedragsverandering. Als je wilt stoppen met overeten en afvallen, heb je bewustzijn nodig. Je wilt in de gaten krijgen wat je linkerhersenhelft allemaal vertelt over je relatie met eten. Meestal is dit een negatief verhaal beïnvloed door een deel van je brein dat voortdurend op zoek is naar gevaar, waardoor het negatieve scenario’s spint.

Een ander aspect van bewustzijn is die hevige drang die je kan voelen om te eten. Die lijkt vaak niet te stoppen. Alsof je er geen invloed op hebt. Ineens word je overvallen door trek in ijs en niets of niemand houdt je nog tegen. Maar ook dit is iets wat je door bewustzijn kan beïnvloeden. Het is een techniek. Een oefening waar je steeds beter in wordt. In Etenslessen leer ik je deze.

Zonder bewustzijn was ik naar huis doorgefietst. Nu gaf ik mijzelf een pauze waardoor ik in diepe ontspanning kwam. Een vakantiegevoel. Zo fijn. Ontspanning draagt ook bij aan een fijne relatie met eten. Stressvrij is het veel gemakkelijker om niet te overeten en de meeste stress wordt door onszelf veroorzaakt. Ook hier is bewustzijn de oplossing.

Banner audio Etenslessen

Beoordeling lezers
[Totaal: 7 Gem: 4.4]

2 reacties op “Mindfulness op de fiets”

  1. Mama annelies schreef:

    Wat een heerlijke belevenis en prachtige foto zo bewust heb ik dat nog nooit geanaliseerd. Daar kan ik wat mee

  2. Mama annelies schreef:

    Prachtig daar kan ik wat mee


Plaats een reactie