10 april 2018

Blauw koffie kopje met cappuccino

Stoppen met koffie, cola en overeten

Ik ben gestopt met koffiedrinken en het voelt goed. Ik ben er blij mee. Vergis je niet dit is pas mijn eerste dag, maar ik heb er geen moeite mee. Vind ik mijn groene thee dan zo lekker? Nee. Smaakt de koffie mij niet meer? Jawel.

Wat het zo fijn maakt zijn de redenen waarom ik ben gestopt. Die voelen geweldig goed en dan is het ongemak van wennen aan een kop thee niet zo’n ding.

Ik mis niets. Ik zet met plezier koffie voor Bob, mijn man, maar heb geen gedachten van o, wat jammer, hij nog wel en ik niet.

Als je ergens mee wilt stoppen, staat of valt het succes van die wens met de reden waarom je dit wilt.

Koffie is omstreden. Er zitten goede stofjes in, maar ook slechte. Koffie verzuurt je lichaam en ook dat is niet goed. Maar dat wist ik allemaal al. Dus waarom nu ineens die switch en niet eerder?

Omdat ik toen mijn gedachtenwerk nog niet had gedaan. Ik had nog geen gedachtenmodel geschreven om eens goed uit te werken waar ik nu eigenlijk naar verlang. Dat heb ik dit weekend wel gedaan. Ik heb mezelf gecoacht op een aantal onderwerpen in mijn leven, waaronder die koffie.

Dit zijn mijn vondsten:

Als ik van koffie geniet, maar mij tegelijkertijd ook steeds zorgen maak over alles wat er niet gezond aan is, dan kost mij dit denkkracht. Kostbare energie die ik nergens anders voor kan gebruiken. Dat vind ik zonde. Drink lekker die koffie, geniet en laat het los, of stop ermee. Maar steeds terugkeren naar gedachten van zorg is verspilde energie.

Daarnaast ben ik enthousiast over het idee van ergens mee stoppen waar ik mij afhankelijk van voel. Koffie is behoorlijk verslavend en ik werd serieus chagrijnig als de koffiemelk op was. Boos als ik op zaterdagochtend om 8.00 door de vrieskou naar de supermarkt moest. Op mijn vrije ochtend voor die koffie? Ja, voor die koffie.

Tot slot hou ik van ontwenning. Ik hou van dat pact dat ik met mezelf sluit om meer geluk te creëren. Meer vrijheid. Meer autonomie. Meer onafhankelijkheid.

Ik deed dat jaren geleden met overeten, toen met cola-light en nu met koffie.

Is dat niet ongezellig? Voor mij niet. Dat koffieritueel was vooral een moment om samen de dag door te nemen. Samenzijn. Die gezelligheid is er nog steeds. Wat wegvalt is de warmte van de room met de cafeïne in mijn mond. Maar die ben ik ook zo weer vergeten. Zolang ik mijzelf er geen zielige gedachten over vertel en mijn gedachten van onafhankelijkheid koester, ben ik alleen maar blij met mijn keuze.

Wat je denkt bepaalt wat je voelt. Wat je voelt bepaalt wat je doet. De gedachten die je kiest zijn cruciaal om te komen waar je wilt zijn. Stoppen met overeten vraagt om goed gedachtenwerk. Bewust onderzoeken waarom je dit wilt. Voor mij was dit het claimen van mijn vrijheid. Wat is het voor jou?

Banner audio Etenslessen

 

Beoordeling lezers
[Totaal: 16 Gem: 3.9]

2 reacties op “Stoppen met koffie, cola en overeten”

  1. Karen schreef:

    Opnieuw zooooo passend bij waar ik nu mee worstel. Ongelofelijk!


Plaats een reactie