22 september 2015

Een roze chocolade cupcake met een witte achtergrond

Als je verlangt naar een dag zonder overeten is dit de beste optie

Je wilt die cupcake. Je verlangt naar het zachte smeuïge zoet. Maar je wilt hem ook niet en verlangt naar een dag zonder overeten.

Tussen die twee verlangens in zit je ongemak. In positie gehouden door de kracht van je tegengestelde verlangens. Je denkt dat je moet kiezen. Je wilt beslissen. Het liefst snel, want je ongemak groeit.

Maar je hebt nog een derde optie. Je hoeft niet te kiezen tussen je verlangens. Je kunt ze ook laten voor wat ze zijn en je aandacht richten op het ongemak dat ertussen zit.

Dat voelt onprettig, maar is niet erg. Ongemak is maar een gevoel en betekent verder niets. Onderzoek dit gevoel. Belichaam het en verken de vorm. Waar zit het? In je borst of in je buik? Hoe omschrijf je het? Voelt het stroperig en zwaar of schiet het als elektrische deeltjes alle kanten op?

Blijf het waarnemen, blijf het verkennen. Als je dit durft en doet, gebeurt er iets magisch. Je ongemak vloeit over in iets anders. Het transformeert en lost zich op. Ineens is het weg en het verlangen dat je voelde ook.

Als je dit kunt ben je vrij. Vrij om niet te overeten.

Verzet tegen ongemak laat het groeien tot het ondraaglijk wordt. Dat is het punt waarop je altijd besluit om je gewonnen te geven en te eten. Maar door er ruimte voor te maken gebeurt het tegenovergestelde.

Dit is je derde optie. Het is de uitnodiging die je iedere keer opnieuw krijgt zodra je tegengestelde verlangens elkaar ontmoeten. Zelf heb ik deze uitnodiging ontelbare keren afgeslagen. Keer op keer koos ik voor overeten en daarna koos ik voor spijt. Allemaal omdat ik bang was voor het voelen van mijn ongemak. Bang omdat ik dacht dat het iets betekende.

Maar ongemak is niet meer dan ongemak. Erger wordt het niet. Dat beloof ik.Wijzigingen bekijken

Beoordeling lezers
[Totaal: 9 Gem: 3.8]

Plaats een reactie