18 september 2018

Marjena selfie in Frankrijk

De verandering die kilo’s scheelt

Het is zo belangrijk om jezelf een stem te geven. Zo belangrijk om je bewust te zijn van wat je denkt en voelt.

Vroeger stond ik mezelf niet toe om boos te zijn. Ik associeerde dit met agressie en had daar grote moeite mee. Woede stond voor disharmonie, smijten met deuren en een ander pijn doen. Daar wilde ik zo ver mogelijk bij uit de buurt blijven.

Het gevolg was dat ik mijn boosheid de kop in drukte met eten en als ik boos was ontkende ik het. Is er iets? Nee hoor, ik ben gewoon stil zei ik dan. Maar ondertussen.
In werkelijkheid was ik bang voor escalatie.

Als je dit herkent weet je hoe vermoeiend het is om een dergelijke emotie eronder te houden. Of het nu woede is of verdriet, het kost enorm veel energie om poppenkast te spelen. Ik compenseerde dit met eten. Het was alsof ik mezelf er de mond mee snoerde. Zolang ik at kon ik mijn mond houden en doen alsof er niets aan de hand was.

Hoe groter het verschil was tussen mijn buiten- en binnenkant, des te meer eten had ik ervoor nodig. Natuurlijk werkte dit niet. De woede die ik eigenlijk voelde sloeg erdoor naar binnen. Waar ik eerst alleen nog boos was op een ander, werd ik nu vooral boos op mezelf. Boos omdat ik me niet eerlijk durfde uitspreken en boos omdat ik me volpropte.

Ik vond mezelf niet alleen dik maar ook nog laf. Zo pijnlijk.

Het maakte mijn gevoelsleven en relaties ingewikkeld. Ik straalde uit dat ik met rust gelaten wilde worden, terwijl ik intussen vanbinnen wegkwijnde. Ik wist niet hoe mezelf hiermee helpen kon. Het was onvolwassen gedrag waar ik niet uitkwam.

Inmiddels weet ik hoe vaak dit voorkomt. Er zijn zoveel vrouwen die hun gevoelens diskwalificeren en als je er goed naar kijkt zie je dat het altijd op een misverstand berust. Ergens hebben ze hun gevoelens een verkeerde betekenis gegeven. Als verdriet betekent dat je labiel bent is het logisch dat je dit liever niet wilt voelen of laten zien. Als woede betekent dat je een ander beschadigt is het voorstelbaar dat je deze liever onderdrukt.

Daarom doen we hier in Etenslessen onderzoek naar. Je onderzoekt de betekenis die je aan je gevoelens toekent. Je toetst of die betekenis klopt of liever wilt vervangen. Het is waardevol werk waar je de vruchten van plukt in je relatie met eten.

Onderzoek welke emoties je censureert en waarom. Welk effect heeft je zelfcensuur? Wat doet het me jou, je relaties met anderen en relatie met eten?

Al je emoties zijn van waarde en dragen allemaal bij aan je ontwikkeling. Legitimeer ze en geef ze een positieve betekenis. Ook de pijnlijke. Door ze te legitimeren verander je niet alleen je relatie met eten, maar ook die met jezelf. Slank worden en blijven hangt hiermee samen. Ga op zoek naar dit verband.

Beoordeling lezers
[Totaal: 21 Gem: 3.8]

Een reactie op “De verandering die kilo’s scheelt”

  1. Marion schreef:

    Wauw wat herkenbaar, mooi!


Plaats een reactie