3 januari 2017

Marjena glimlachend met haar ogen dicht.

Dit is wat je krijgt zonder overeten in je leven

Gisteravond heb ik mijn moeder bij Schiphol afgezet. Ze heeft een nieuwe liefde in haar leven die in Nieuw Zeeland woont. Ik ben intens blij voor haar. Ze is de midden zeventig gepasseerd en als je op die leeftijd opnieuw verliefd mag worden is dat een bijzonder feest.
Haar nieuwe liefde is stoer, intelligent en vol avontuur, net als zij. Nadat ik haar had afgezet voelde ik een leegte achter mijn ribben. Het gemis van haar nabijheid.

Mijn zoon vierde Oud en Nieuw dit jaar voor het eerst alleen met zijn vrienden. Een mijlpaal. Hij sliep ergens in de stad. Vlak voor middernacht zocht ik zijn gezicht in de menigte op televisie en voelde een leegte achter mijn ribben. Het gemis van zijn nabijheid.

Matty schrijft me.

‘ik wil je zeggen dat ik zo ontzettend blij ben dat ik op het pad van Etenslessen ben gekomen. Ik merk dat ik mij zoveel beter voel zonder al dat eten en dat hetgeen ik eet zoveel lekkerder smaakt. Het proces is inderdaad ook al mooi. Daarbij heb ik onlangs, voor het eerst in jaren, twee broeken kunnen kopen in een gewone winkel. Geen grote maten winkel of hoek, maar echt uit het gewone rek.…’

Achter mijn ribben stroomt het over van blijdschap voor haar. Het gaat me niet om die twee maten minder. Maar om de betekenis van die twee maten. Ze is afgevallen omdat ze zichzelf wil leren kennen zonder overeten in haar leven. Ze doet het moedige werk dat daarvoor nodig is.

Ik heb jarenlang gesparteld tegen alles wat ik niet wilde voelen. Angsten, frustraties, afwijzingen, onzekerheden en gemis. Ik had geen idee hoe ik mijn emotionele leven kon begeleiden zonder eten. Die twee trokken voortdurend samen op. Het leek steeds mijn enige keuze.

Inmiddels kan ik alles voelen en wil ik dat ook.

Ik zie mijn lichaam als de klankkast van mijn emoties. Deze metafoor spreekt me enorm aan. Zonder overeten is de klank zuiver en komen alle ervaringen in mijn leven zuiver door.

Is dat uiteindelijk niet wat we willen? Er helemaal bij kunnen zijn? Het allemaal voluit kunnen beleven?

Ik hou van mijn leven zonder overeten. Ook als het pijn doet. De pijn van overeten had geen dimensie. Het was plat en alleen maar meer van hetzelfde. Het genot van overeten was dat ook. Plat en meer van hetzelfde.

Matty wordt net zo slank als ik. Maar dat is niet waarom ik zo blij voor haar ben.

Beoordeling lezers
[Totaal: 15 Gem: 3.5]

Plaats een reactie