12 september 2017

Verwaarlozing en zelfkritiek

De relatie die je met jezelf hebt, ligt in het verlengde van die met eten. Je kunt het een niet veranderen zonder het ander mee te nemen. Hoe killer de relatie met jezelf, des te groter de behoefte om hieraan te ontsnappen. Hoe meer je jezelf verwaarloost des te groter je behoefte aan iets lekkers ter compensatie.

Daarbij is het vermoeiend. Zelfkritiek en verwaarlozing zijn beide vermoeiend. Je verliest er kostbare energie door en tegen de tijd dat je uit je werk komt of de kinderen op bed liggen, ben je op.

Te moe om weerstand te bieden aan die zeurende trek in iets lekkers, eet je en heb je achteraf weer spijt.

Ebru schreef me dit weekend:

‘Ik vind je programma echt geweldig en het was net wat ik zocht. Ik was hier ongelooflijk aan toe. Zoals je het hebt opgebouwd ga je stap voor stap steeds meer de diepte in en leer je steeds meer. Erg duidelijk en helder. Je geeft veel context (heb ik nodig) en legt heel duidelijk uit. Je hebt onwijs veel kennis en weet dat op een zeer prettige manier over te brengen. Nooit oordelend en altijd heel open. Het programma zelf zie ik meer als een levensles omdat het echt alles raakt. Ik ben zoveel over mezelf te weten gekomen. Bijna elke dag heb ik een nieuwe eyeopener, een aha moment.’

Ik weet dat ze het hier over de relatie met zichzelf heeft. Die eyeopeners gaan over de manier waarop ze met haar gedachten en gevoelens omgaat. Etenslessen is een woordspeling op levenslessen. Het is een bundeling van alle lessen die je tegenkomt als je stopt met overeten.

Eten ligt zo primair verankerd in ons brein. Zonder bewustzijn krijgen we hier geen invloed op. Je ontkomt niet aan zelfonderzoek. Gelukkig betekent dit niet dat je in een vaag proces van ontwikkeling verzandt. Alle stappen die je zet zijn strategisch en concreet. Ze leren je sturen op je brein zodat je invloed krijgt op wat je eet.

In het verlengde hiervan leer je van jezelf houden, doorbreek je geautomatiseerde zelfkritiek en laat je patronen van verwaarlozing los. Ik kan me geen betere investering in jezelf voorstellen. Het is het grootste geschenk dat ik mezelf ooit heb gegeven.

Beoordeling lezers
[Totaal: 16 Gem: 4]

Een reactie op “Verwaarlozing en zelfkritiek”

  1. ineke de Graaf schreef:

    Dit is precies zoals ik het zelf ook al meteen gezien heb. Bij mij gaat het dan ook niet in eerste instantie om het overeten, maar om de dieperliggende lagen, zoals houden van jezelf, jezelf de moeite waard gaan vinden om geen vuilnisbak meer te zijn waar je alles inpropt. Het verdragen van gevoelens ipv verdoven, enz.
    Ik zie de Etenslessen als een middel om toegang te krijgen tot de levenslessen , en de levenslessen zijn het middel om tot je einddoel te komen; een beter leven met jezelf waardoor er ook geen eetproblemen meer zullen zijn.
    En dit hele proces laat Marjena heel duidelijk zien door stap voor stap tot het einddoel te komen.


Plaats een reactie