16 februari 2017

Een glas citroen-thee van bovenaf gefotografeerd.

Verzet tegen onrust

Het hele weekend voelde ik onrust. Een onbestemd gevoel. Als een zoemend geluid op de achtergrond dat je niet thuis kunt brengen.

Was er iets?
Was er niets?

Ik kon het niet plaatsen. Maar het joeg me op en bleef aan me plakken als natte haren aan een kam.

Soms hebben gevoelens geen duidelijke kleur en blijft hun boodschap diffuus. Ik heb er weinig tolerantie voor en nog minder begrip. Ik wil dat het gevoel doorzet en zich duidelijker laat zien, of gewoon vanzelf verdwijnt.

Verdriet? Ik heb je. Ik huil, ik schrijf. Ik val in mijn eigen armen.
Woede? Check. Een stevig gesprek en hard de vaatwasser legen.
Blijdschap? O blijdschap, wat hou ik van jou. Ik dans met je door de kamer.
Mijn angst eist vanzelf mijn aandacht op daar kan ik nooit omheen.

Maar dit?

Zo’n halfbakken onbestemd gevoel?!

Zo net niks en toch aanwezig?

Dit wil ik het liefst negeren. Ik heb er het geduld niet voor.

Alsof ik daadwerkelijk iets te willen heb, probeer ik eraan te ontglippen. Ik draai me om, maar het draait met me mee. Ik ga naar mijn bed, maar word ermee wakker.

Het is duidelijk. De onrust gaat helemaal nergens naartoe zolang ik die blijf negeren. Ik voel dat ik een keuze moet maken tussen frustratie of acceptatie. Vandaag kies ik voor het laatste.

Een leven zonder overeten vraagt voortdurend om openheid. Steeds opnieuw moet ik weer bereid zijn, om alles toe te laten: grote meeslepende gevoelens maar ook de kleine onbestemde.

Mijn onrust heeft duidelijk ruimte nodig met mij als getuige. Ik weet dat het me iets te vertellen heeft als ik er eenmaal naar luister (inzicht: dat heb ik tot nu toe nog niet gedaan..)

Ik zit er nog mee, het is nog niet weg en de boodschap is nog verborgen. Maar dat geeft niet. Geduldig drink ik mijn gemberthee. Dit is een kwestie van tijd.

Welke gevoelens heb jij geen geduld voor en wil je het liefst negeren? Loop ze maar alvast tegemoet. Er is geen ontsnappen aan.

P.S. Op 7 maart start ik een nieuwe groep. Als je wilt leren hoe je emoties toelaat zonder te gaan eten, is dit je uitnodiging.

Beoordeling lezers
[Totaal: 9 Gem: 3.9]

Plaats een reactie