19 juni 2018

Bloemenzee Ibiza

Zelfliefde

Ik ben samen met mijn beste vriendin voor een week naar Ibiza om te werken aan mijn boek. Haar familie heeft daar een vakantiehuis en ze gaf me een ticket voor mijn 50e verjaardag. Zo lief! We kennen elkaar al sinds onze rechtenstudie (die zij alleen heeft afgemaakt) en zijn meer dan een kwart eeuw bevriend. In een van die eerste jaren, trokken we een zomer door Europa. Met een rugzak, klein tentje en hang naar avontuur, zongen we voor geld op straat, stapten bij vreemden in de auto en sliepen onder de sterren in de open lucht. We hebben dingen gedaan waarvan we hopen dat onze dochters ze nooit zullen doen en toen ik thuiskwam heeft het nog een week geduurd voordat slapen op een matras weer comfortabel voelde. Het was een onvergetelijke reis, zoals je die alleen beleeft als je jong bent en ongebonden.

Dit was onze eerste vakantie sindsdien en ik straalde van opwinding.

We hadden op Schiphol afgesproken en zodra ik haar in de vertrekhal zag staan kreeg ik weer dat gevoel van toen. Dit was onze eerste vakantie sindsdien en ik straalde van opwinding. Ze had me gewaarschuwd dat er nogal eens wordt ingebroken op het eiland en aangeraden een tas mee te nemen waar ik mijn laptop de hele week in mee kon dragen. Terwijl zij op zoek ging naar een goed boek, kocht ik ergens een rugzak. Ik stopte mijn laptop erin en deed de tas om. Zodra ik het gewicht om mijn schouders voelde, gebeurde er iets bijzonders, het was alsof ik teruggleed in de tijd. Ineens voelde ik me weer dat meisje van toen. Jong, vrij en klaar voor avontuur, een verrukkelijk gevoel.

What was I thinking

Ik had nog wat tijd te doden en struinde wat langs de winkels. Mijn oog viel op een rek met grote kleurrijke shawls. Ik liet ze door mijn handen gaan en overwoog er een te kopen. Misschien handig voor tijdens het schrijven, als het s’ avonds afkoelt? Ik sloeg de mooiste om mijn schouders en liep naar een passpiegel. En daar was ineens een reality check. Zo’n “what was I thinking” moment. De vrouw die ik in de passpiegel zag was duidelijk geen twintig. Met mijn leesbril op de punt van mijn neus, zag ik mijn oudere zelf. Mijn haar dat zoeven nog wild had gevoeld, hing in pieken om mijn gezicht. Ineens had ik weer mijn eigen leeftijd en voelde een steek van kritiek. Haal je nou maar niets in je hoofd, want je bent duidelijk middelbaar.

Vroeger zou het daarbij zijn gebleven en was ik afgedropen. Waarschijnlijk was ik iets lekkers gaan kopen om die steek te verdringen. Maar als vanzelf kwam er iets moois achteraan, dat zo getuigde van liefde. Direct na die steek van zelfkritiek volgde vertedering. Ik keek mezelf nog een keer aan en voelde alleen maar liefde. Een warme deken van liefde. O, lieverd ik begrijp je zo goed. Daar liep je op je gympjes, helemaal in de wolken, terug in de tijd en toen bam! Ik begrijp het zo goed en wat hou ik van jou. Wat hou ik toch veel van jou.

De liefde die ik daar voor de spiegel voelde, was ik vroeger niet toe in staat. Maar nu was die liefde overheersend en omarmde alles. Ik was een en al compassie. Zowel mijn kritiek als illusie, versmolten met die liefde.

Van jezelf houden bestaat uit grote beslissingen, maar vooral uit kleine momenten.

Onzichtbaar voor de buitenwereld, maar zo cruciaal voor jou. Een vrouw die oprecht van zichzelf houdt bezit grote persoonlijke kracht. Ze weet haar ego de baas te blijven, dit maakt haar wijs en vrij. Ze is thuis in zichzelf en het is daar veilig. Haar compassie is altijd dichtbij. Weerbaar en levenslustig, heeft ze zo veel te bieden.

Oefen dit. Oefen zo vaak als je de kans krijgt. Het maakt je een heldin.

 

Banner audio Etenslessen

 

Beoordeling lezers
[Totaal: 12 Gem: 4.7]

2 reacties op “Zelfliefde”

  1. Wilma schreef:

    Wat een mooi verhaal, Marjena. En believe me … je ziet er nog steeds geweldig uit! Kan niet geloven dat je 50 bent!
    Veel plezier op Ibiza en succes met je boek!

  2. Sara schreef:

    Dit dus. You nailed it. Hier gaat het om. Zoooo herkenbaar. Fuck die rot stem die alles naar beneden haalt zodra je een glimp opvangt van jezelf in de spiegel. Ik wil ook zelfliefde. Heel veel.


Plaats een reactie