27 december 2017

Stilte, schoonheid en acceptatie

Al mijn grote beslissingen heb ik in stilte genomen. Alleen in stilte kan ik vooruitzien. In stilte vallen al mijn analyses weg en wordt mijn innerlijk weten zichtbaar. Ineens weet ik, zonder woorden, wat me te doen staat.

We hebben stilte nodig om diep in ons hart te kunnen kijken en de energie waarmee we dit doen is van belang. Als het druk is om je heen en je hebt voor iedereen klaargestaan, kan je wel de deur van je slaapkamer dichttrekken, maar de kans dat je innerlijk weten zich laat zien is klein. Je adrenaline zit hoog en je voelt alleen maar onrust. Je staart naar een blanco vel, maar er komt niets.

Voor innerlijk weten is schoonheid nodig. Schoonheid is hier de sleutel. Dit kan de schoonheid van de natuur zijn, maar ook schoonheid die je zelf creëert.

Door je slaapkamer een heerlijke geur te geven of mooie muziek op te zetten. Zodra je zinnen door schoonheid geprikkeld worden opent het portaal naar je verlangens en ontvouwt daar je innerlijk weten.

Voor vrouwen in het bijzonder is dit een voorwaarde. Onze fysiologie reageert er sterk op. We komen in schoonheid tot bloei. Vrouwelijke kracht is een zachte kracht en juist dan niet te onderschatten. Ik ben me in dit onderwerp aan het verdiepen en zie een duidelijke overeenkomst met onze relatie met eten.

Het verklaart waarom de ‘softe’ aanpak van Etenslessen werkt. Het zet je niet onder druk, maar brengt je juist in flow. Je schopt jezelf niet in het gareel, maar voelt je aangetrokken tot een leven zonder overeten. Vanuit flow voor jezelf zorgen voelt niet als volhouden. Integendeel je wilt er juist meer van.

Neurologisch bekeken gaat dit over de kunst van jezelf aansturen zonder je primitieve brein te frustreren of alarmeren. Als dit ook nog eens heerlijk voelt, staat niets in de weg van jouw geweldige relatie met eten.

Stilte, schoonheid en flow komen niet tot stand onder afwijzing.

De pijn van zelfkritiek is dan dominant. Het creëren van een geweldige relatie met eten begint daarom bij acceptatie. Acceptatie is het begin van verandering. Het voelt kalm en geeft je ruimte.

Zie het als een instrument dat je bespeelt. Afvallen zonder obsessie of dieet is een kunst en een vaardigheid. Het is mijn intentie je deze te leren. Zonder strijd met eten heb je meer ruimte voor stilte, schoonheid en flow en daarmee meer ruimte voor jou.

Beoordeling lezers
[Totaal: 15 Gem: 3.9]

Plaats een reactie