12 juli 2018

Steen oprapen

De basis van slank zijn

Waar houdt je eetprobleem op en begint je geweldige relatie met eten? Dit is een belangrijke vraag. De dieetindustrie heeft ons geleerd lineair naar eten te kijken. Je doet het goed of fout. De dag ging goed of is verpest. Deze zwartwit benadering roept spanning op. Je kan er nooit lang aan voldoen. Je hebt je omstandigheden lang niet altijd onder controle en je brein al evenmin. Hierdoor eet je soms iets wat je niet van plan was.

Als dit structureel gebeurt zal je niet tevreden zijn over je relatie met eten. Je hebt last van overgewicht of bent voortdurend met jezelf in gevecht. Maar ergens vloeit dit over in een fijne relatie met eten. Wanneer dit gebeurt? Zodra er sprake is van een stabiele basis.

Als de basis goed is
Net als in een goede liefdesrelatie gaat het soms niet zoals je wilt of verlies je de relatie wat uit het oog. Maar als de basis goed is, weet je precies hoe je dit bijstuurt voordat het een probleem wordt. Je weet wat je relatie met eten vleugels geeft en inspireert. Hier investeer je dan ook graag in omdat het zulke mooie vruchten afwerpt. Je blijft die relatie belangrijk maken.

Ruimte voor imperfectie
Zie je hoe dit het drama eruit haalt? Een dieet laat je zo in goed of fout denken. In verpest of niet. Maar zo kijken we naar geen enkel andere relatie in ons leven. Zelfs de meest liefdevolle en stabiele relaties kennen hun imperfecties. En dit is het goede nieuws: deze imperfecties zijn nodig om je te kunnen ontwikkelen. Alles wat je met eten doet vertelt je iets. Een gezonde relatie evolueert en blijft in beweging. Precies zo is het met je relatie met eten. Deze evolueert en blijft in beweging.

De jaren van pijn en grote eetbuien liggen al heel lang achter mij, maar daarmee is mijn relatie met eten nog niet af. Deze evolueert nog steeds. Mentaal en emotioneel raak ik steeds verder onthecht van voedsel, een fijne ontwikkeling waardoor ik steeds puurder eet maar daarnaast zijn er ook nog steeds momenten waarop ik keuzes maak vanuit mijn limbisch systeem (het genotzuchtige deel van mijn brein). Verdriet heb ik daar niet over en problematisch is dat niet. Er is ruimte voor omdat de basis goed is en het brengt me juist verder.

Laat in het visioen van jouw geweldige relatie met eten ruimte over voor imperfectie. Het noodzakelijke ingrediënt om je te kunnen blijven ontwikkelen. Het staat slank zijn niet in de weg. Dat beloof ik. Slank zijn en imperfectie gaan juist perfect samen.

Beoordeling lezers
[Totaal: 23 Gem: 3.9]

2 reacties op “De basis van slank zijn”

  1. Anoniem schreef:

    Sorry, 1 ster aangeraakt. Niet meer te herstellen. Natuurlijk vind ik dit een prachtig artikel. Zo raak!

  2. danielle schreef:

    wat een belangrijk inzicht, dat inspireert mij enorm. In relaties is het inderdaad ook niet alles of niets en zie ik ook veel groei. waarom met eten dan zo paniekerig in goed\fout denken. dit helpt, Dankjewel, Marjena!


Plaats een reactie