5 november 2018

De oorzaak van je strijd met eten

Vorige week was ik gevraagd om als expert deel te nemen aan een panel tijdens een verdiepingsavond over emotie-eten. De pijn van een aantal mensen in het publiek was voelbaar en ik was dankbaar dat ik hun vragen kon beantwoorden.

Ik kon ze uitleggen hoe het komt dat ze steeds in hetzelfde kringetje blijven ronddraaien en zo weinig controle ervaren over hun gedrag. Het werd stil in de zaal toen ik uitlegde dat er een groot collectief misverstand bestaat over wilskracht.

Afvallen zien we als een kwestie van wilskracht. Je moet gewoon doorzetten. Als je dit niet kan opbrengen wil je het blijkbaar niet graag genoeg.

Door deze redenatie loop je ten onrechte met een schuldgevoel rond. Het berust op een misverstand. Je wilt wel degelijk graag genoeg. Daar ligt het niet aan.

Je wilt absoluut, maar wàt je wilt is afhankelijk van het deel van je brein dat dominant actief is in je bewustzijn.

Ik legde het publiek het volgende uit: je brein bestaat uit verschillende delen met elk hun eigen agenda. Het deel dat gezond wil leven is niet continu dominant actief. Onder bepaalde omstandigheden (zoals emoties waar je moeite mee hebt) verdwijnt het naar de achtergrond en maakt plaats voor een veel primitiever deel. Zodra dit gebeurt wil je juist alles eten waar je van aankomt.

Om dit te veranderen heb je een vaardigheid nodig. Je wilt leren samenwerken met je brein. Zonder deze vaardigheid blijf je vechten. Je vecht tegen een deel van je brein dat niet weet wat afvallen betekent en dit ook niet kan begrijpen.

Dit is zo’n belangrijk inzicht. Het haalt de schuldkwestie van tafel en geeft jou je persoonlijke kracht terug. Het maakt je vrij om je strijd op te lossen door het primitieve deel van je brein te gaan helpen.

Ik leer je graag hoe je dit doet.

Beoordeling lezers
[Totaal: 13 Gem: 3.5]

Plaats een reactie