8 oktober 2018

Vrouw zitten op top van de berg, kijkend naar voren

Een geweldige relatie met eten

Mijn relatie met eten is niet perfect. Geen enkele relatie in mijn leven is perfect. Als ik dit zeg klinkt het logisch, maar als het om eten gaat hebben we vaak torenhoge verwachtingen van onszelf. De dieetindustrie heeft ons geleerd om lineair naar eten te kijken en te denken in goed of fout. Je telt de dagen dat het goed gaat en voor je gevoel begin je weer van voren af aan zodra het fout gaat.

Deze benadering is ondermijnend. Het maakt je blind voor de ontwikkeling in je relatie met eten. Sterker nog, je ziet de hele relatie niet, maar behandelt je lichaam als een project en verwacht dat je als een streep elke dag opnieuw precies hetzelfde gedrag laat zien, net zolang tot je op je streefgewicht bent.

Dit is vragen om teleurstelling.

Afvallen wordt op deze manier een vallen en opstaan waar je op den duur geen vertrouwen meer in hebt.

Gelukkig kan dit anders. Door je te richten op het creëren van een geweldige relatie met eten ontstaat er ruimte voor ontwikkeling. Je lichaam is niet langer een project, maar een afspiegeling van je relatie met eten. Je legt de focus niet meer op de kilo’s, maar op het oplossen van de frustratie, verwaarlozing of obsessie in die relatie.

Dit geeft je een veel breder perspectief. Ineens zie je dat de negatieve gedachten over je lichaam van invloed zijn op die crackers die je bij het aanrecht eet. Je gaat verbanden zien waar je ze eerst niet kon zien omdat je alleen maar naar de weegschaal keek.

Het oplossen van een strijd met eten vraagt om aandacht voor wat je denkt en voelt.
Een geweldige relatie met eten is niet perfect, maar wel…geweldig. Daarmee bedoel ik dat die relatie een solide basis heeft waar je op terug kan vallen en dat is een heerlijk gevoel.

Vergelijk het met een geweldige liefdesrelatie. Deze heeft ook een solide basis. Je hebt die liefdevol opgebouwd. Natuurlijk is er weleens ruzie of ligt de sleur op de loer, maar je weet wat je nodig hebt om dit bij te sturen. Je weet hoe je de relatie weer laat bloeien. Je hebt dat uitgezocht en weet hoe je dit doet. Dit geeft vertrouwen en rust.

Precies zo kan het met eten.

Ik eet heus weleens iets waarvan ik achteraf denk, hmm, dat was niet de bedoeling. Maar het aantal keren dat dit voorkomt is beperkt en ik lever geen strijd om dit bij te sturen. Ik gebruik dit soort momenten als informatie om mezelf beter te leren kennen. Zoals je ruzie in je relatie ook gebruikt om elkaar beter te begrijpen.

Deze open blik op eten en je gewicht is zo bevrijdend en werkt voor het leven.

Beoordeling lezers
[Totaal: 13 Gem: 4.6]

Plaats een reactie