27 januari 2015

Tropische spa met een frangipani bloem met een vintage filter retro style. Weinig belichting.

Stoppen met roken of overeten.

We zitten naakt buiten in de hot tub van een spa en bespreken de overeenkomst tussen stoppen met roken en stoppen met overeten. We hebben elkaar drie jaar niet gezien en genoeg te bespreken, maar dit blijkt toch het onderwerp waar we het langst over door blijven praten (net zolang tot onze vingers gerimpeld zijn en er wordt omgeroepen dat de sauna gaat sluiten).

De vriend met wie ik daar zit, zegt dat hij mijn blog leest omdat hij hoopt dat het hem kan helpen stoppen met roken. Maar hij heeft tot nu toe nog geen bruikbare overeenkomst ontdekt. Meer had ik niet nodig om erachter te komen dat je ook in een hot tub kunt coachen..

Ik vroeg mijn vriend (die echt heel graag van het roken af wil) welke gedachte hem er elke keer weer toe aanzet om toch weer sigaretten te kopen. ‘Dat het leven zonder sigaretten niet gezellig is’, was zijn antwoord.
Hij voegde eraan toe ook wel te weten dat dit een irrationele gedachte is. Maar dit is wat er in hem opkomt als hij alleen thuis zit met zijn krant en kopje koffie. Waarna hij dan toch maar weer naar het benzinestation loopt voor een nieuw pakje.

Hier legde ik de overeenkomst met overeten aan hem uit. Als je op wilskracht besluit dat iets niet goed voor je is en je het niet langer in je leven wilt toelaten, dan neem je zo’n besluit op een moment dat je in je kracht staat. Maar er komt ook een moment dat je moe bent en dat de dag niet zo is verlopen als je had gewild. Thuis verlang je nu naar je koffie, krant en sigaret (of drop, chocola, warme toast etc.)

Dat krachtige besluit over niet roken is nu ineens ver weg en de automatische gedachte dat het leven zonder sigaretten niet gezellig is dwarrelt je hoofd binnen en voor je het weet zoek je naar je sleutels om naar het benzinestation te gaan. Mijn vriend knikt in de donkere avondlucht tussen de bubbels en zegt dat dit precies zijn patroon is.

Wat te doen? Ik vertel hem dat hij kansloos is als hij zijn gedachte over een ongezellig leven zonder sigaretten niet uitdaagt. Deze gedachte is namelijk een overtuiging geworden, irrationeel of niet. Een overtuiging is niet meer dan een gedachte die je heel vaak hebt herhaald. Het kopen van de sigaretten is het resultaat van deze overtuiging.

Mijn vriend zal dit blijven herhalen zolang hij deze overtuiging niet veranderd. Door zichzelf uit te dagen om een nieuwe overtuiging te ontwikkelen zal er ruimte ontstaan om tot andere keuzes te komen. Als ik zou geloven dat mijn leven niet gezellig is zonder sigaretten zou ik nu ook op weg zijn naar het benzinestation.

Zitten en opschrijven welke nieuwe overtuiging hij wil adopteren is hier zijn uitdaging. Het is niet het standvastige besluit waar je energie in wilt steken, maar wat je wilt gaan denken om dat standvastige besluit mee te onderbouwen.

Je brein heeft hier je actieve hulp bij nodig omdat het anders haar automatische programma blijft herhalen.
Het is uit efficiëntie dat het dit doet en het maakt uit zichzelf geen connectie tussen jouw besluit en een nieuwe bijbehorende overtuiging. Of het nu om overeten gaat, afvallen, of stoppen met roken, je wilskracht heeft een onderbouwing nodig die je gedachtensysteem sluitend maakt zodat je koffie en krant knotsgezellig voelen zonder sigaret.

We stappen uit het bubbelbad en lopen trillend van de kou, lachend terug naar binnen. Het was knotsgezellig en zonder sigaretten.

Beoordeling lezers
[Totaal: 0 Gem: 0]