13 maart 2018

Zelfliefde. Mijn definitie.

Ik trek mijn gympen aan en ga hardlopen. Ik denk geen moment aan mijn figuur of afvallen. Mijn gedachten komen in stromen voorbij over andere onderwerpen.

Over de man die me onderweg per ongeluk laat schrikken als hij me inhaalt. Over het boek dat ik voor je aan het schrijven ben. Over de moeder die met haar kind op de brug voor een foto poseert. Over de muziek waar ik naar luister, ‘Lost inside the dream’ een geweldig album. Over de souplesse waarmee ik ren ondanks dat ik dit al weken niet meer heb gedaan.

Ik weet zeker dat ik niet met zoveel plezier had kunnen rennen als ik niet had geleerd om van mezelf te houden. Ik doe dat oprecht. Belangrijker nog, ik weet hoe. Ik wist nooit hoe. Ik wilde het wel, maar wist niet hoe. Een aantal jaar geleden heb ik er een praktische definitie voor bedacht:

Van jezelf houden betekent altijd oprecht geïnteresseerd zijn in wat je denkt en voelt. Zonder oordeel.

Deze definitie heeft mijn leven veranderd.

Het heeft me de ruimte gegeven al mijn verlangens, eigenschappen en keuzes vanuit compassie te onderzoeken. Hierdoor kan ik alles wat mij saboteert veel sneller loslaten en wat mij saboteert ben ik meestal zelf.

Denk hierover na.

Hoe groot is jouw vermogen tot zelfliefde?

Kunnen je gedachten zich zonder oordeel aan je laten zien?

Is er een plaats voor je kleingeestigheid of zelfmedelijden?

Je wilt deze bij je kunnen houden zonder ze uit te leven of weg te eten. Dat kan alleen als er ruimte voor ze is. Ruimte in jou. Een oordeelvrije ruimte.

Maak deze.

 

Banner audio Etenslessen

 

Beoordeling lezers
[Totaal: 13 Gem: 4.2]

Plaats een reactie