7 november 2017

Het geheim van het universum

In Etenslessen praten we veel over verlangens. Waar verlang je naar? Als je eten als vorm van entertainment uit je leven haalt, wat blijft er dan over? Dit is belangrijk om te onderzoeken. Zolang die snack de highlight van je dag is zal je die nooit opgeven en terecht.

Verlangens ontsnappen gemakkelijk aan je bewustzijn. De waan van de dag neemt je mee en voor je het weet zit je uitgeblust op de bank en begint jouw tijd, maar ben je te moe om te bedenken wat er nu fijner kan zijn dan iets lekkers bij een goede Netflix serie.

Juist daarom is het belangrijk hier wel bij stil te staan. Verlangens lossen zich niet vanzelf in.
Verlang je naar rust? Waardering? Het overwinnen van je strijd met eten?

Mijn verlangens gingen vroeger alleen maar over afvallen. Dun dun dun dun dun willen zijn.
Ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Dit verlangen berustte op een misverstand. Ik dacht dat slank zijn mij gelukkig zou maken. Maar ik ben nu slank en weet dat het niets voor me doet.

Het geheim van het universum bleek iets heel anders te zijn: groeipijn.

Serieus. Ik heb ontdekt dat niets zoveel voldoening geeft als groeien. Ik word deze winter 50 en een halve eeuw is lang genoeg om conclusies te kunnen trekken. This girl has been around and knows a thing or two about a thing or two. Number one? Groeipijn.

Het zat hem nooit in dat streefgewicht, die prijs of dat diploma. Het zat hem in wie ik moest worden om daar te komen. Ik moest groeien, evolueren.

Ik wilde die vrouw worden zonder overeten in haar leven en ging door groeipijn heen om dit voor elkaar te krijgen. Ik moest steeds opnieuw opdagen en haar opzoeken.

Nu ga ik opnieuw door groeipijn. De groeipijn van ondernemerschap. Ik wil die vrouw worden met een solide bedrijf. Dat gaat niet over het hebben van dat bedrijf, maar over de vrouw die ik moet worden om dat bedrijf te kunnen bouwen. Ik ga door groeipijn heen om daar te komen.

Vroeger deed ik er alles aan om pijn te vermijden. Zodra ik pijn voelde vluchtte ik in eten. Zodra ik onzeker was, zocht ik houvast in obsederen over mijn gewicht. Nu beweeg ik juist naar mijn onzekerheden toe. Ik ben bang maar moedig. Angst went nooit, maar erop afstappen wel. Je leert jezelf steeds beter aanmoedigen en opvangen. Je leert en evolueert en dat is mooi en rijk. Het vervult.

Kijk eens terug. Wat heeft jou in je leven tot nu toe het meest gebracht? Waar ben je het meest trots op? Ik durf te wedden dat dit iets is, wat je niet is overkomen, maar waar je iets voor hebt moeten overwinnen. Er zit een verhaal aan vast. Een verhaal met diepgang. Zonder pijn geen triomf. Alles wat je in je schoot geworpen kreeg verloor al snel zijn glans.

Waar verlang je naar? Wie wil je zijn en wat moet je overwinnen om daar te komen? Groeipijn. Stap eropaf. Mooier bestaat niet.

Beoordeling lezers
[Totaal: 19 Gem: 4.4]

Plaats een reactie